2015. szeptember 28., hétfő

Szuperhold és holdfogyatkozás

Kattints a képre!Szuperholdról akkor beszélünk, amikor a Hold ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén. A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebb.

A holdfogyatkozás meglehetősen gyakori, évente átlagosan kétszer fordul elő. A 21. században összesen 228-szor vetül a Föld árnyéka a Holdra. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre pedig 18 évet kell várni, 2033-ban kerül majd rá sor ismét.

A teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető lesz, de látható majd Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is.
A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érinti a Holdat, de jelenléte csak fél órával később válik láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 4:11:10-kor tűnik el teljesen benne. A fogyatkozás maximuma 4:47-kor lesz.

A Hold 5:23-kor kezd kilépni a Föld árnyékából, amely bő egy óra alatt vonul le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyja el azt teljesen. A félárnyék halvány szürkés jelenléte azonban még fél órán át észlelhető lesz a Hold korongján. A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tart, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással együtt a jelenség időtartama 3 óra 20 perc.
A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése